Echipa Căsuței noastre – Măicuța și Tanti Ica

Vorbim deseori de echipa din spatele Căsuței, și spunem că secretul succesului nostru constă în faptul că suntem o mare familie, dar cine sunt oamenii care sunt alături de copiii noștri zi de zi?

Măicuța este “motorul” Căsuței noastre, cum îi place Adelei să spună. Greu încercată de viață la rândul său, având o fiică cu dizabilități pe care a crescut-o cu mari dificultăți,

Măicuța este cea care “dă tonul” în Căsuță. Ea este cea care pregătește copiilor toate bunătățile la care ei de abia așteaptă să revină când sunt plecați în tabere. Tot ea este cea care îi învață compasiunea și responsabilitatea, prin interacțiunea plină de dragoste cu fiica sa. Măicuța este bunica care face cele mai bune prăjituri sau compoturi, și tot cea care supraveghează ca sarcinile individuale după terminarea mesei să fie respectate. Pentru că (nu-i așa?) un copil responsabil va deveni un adult independent responsabil!

Măicuța este o artistă, în trecut a lucrat ca desenator la Arta Grafică, așa că învață copiii și să deseneze și să picteze, iar multe din produsele noastre sunt realizate cu contribuția sa.

Tanti Ica este și ea o prezență constantă în viața copiilor noștri, îngrijindu-se ca ei să deprindă abilități care le vor folosi în viața de adulți independenți.

Fie că e vorba de cusut, de călcat haine sau de o prăjitură cu mere, Tanti Ica este aici ca să ghideze pașii copiilor și să îi învețe cum pot contribui în casă. Deși este obositor, dânsa vine cu drag zi de zi la Căsuță pentru că știe cât de important este exemplul personal, câtă nevoie de afecțiune au copiii și cât de important este ca ei să deprindă abilități de viață independentă.

Tanti Ica este un exemplu de implicare și responsabilitate, mai ales în vremurile pandemice, când a fost un exemplu de urmat legat de respectarea măsurilor de igienă.

Tanti Ica însoțește copiii în tabere, chiar dacă drumețiile nu sunt totdeauna ușoare și are o energie surprinzătoare (mai ales la a ține pasul cu ștrengarii noștri).

Dânsa este o gospodină desăvârșită, așa că copiii învață cum să își facă curat în camere, cum să își organizeze hainele în dulap sau cum să își facă patul dimineața de la dânsa. Într-o familie clasică, aceste lucruri se învață de la sine, prin puterea exemplului celorlalți membri ai familiei, dar pentru copiii noștri toate acestea sunt lucruri care trebuie învățate de la zero.

Primim multe aprecieri, fie publice (pe pagina de Facebook), fie în privat, și multe din ele menționează faptul că copiii sunt îngrijiți, fericiți și că se vede faptul că sunt iubiți. Ne bucurăm mult când le primim, pentru că noi știm cât efort este necesar pentru a schimba în bine viața copiilor noștri. Copiii nu ajung la noi pentru că au avut o viață ușoară înainte: vin la noi din familii dezorganizate, unii au trecut prin abuz sau trauma decesului unui părinte, nu au fost educați sau școlarizați înainte.

Nu este ușor pentru ca un copil crescut fără nici o regulă sau care nu a fost inclus într-o formă de școlarizare să accepte rigorile traiului dintr-o familie, să învețe să se concentreze la lecții sau să își facă ordine în cameră. Aceste lucruri simple pentru un copil dintr-o familie clasică sunt dificile pentru copiii care provin din familii dezorganizate. Respectarea opiniilor celorlalți, joaca împreună chiar dacă suntem supărați sau finalizarea sarcinilor individuale sunt lucruri care nu se întâmplă în mod natural, pentru care trebuie muncă individuală și de echipă.

Vom reveni cu alte postări despre echipa noastră și despre implicarea oamenilor minunați care ajută copiii noștri să crească armonios și sănătos.