… iată o întrebare pe care am primit-o tot mai des în ultima vreme, inclusiv în interviul pe care Adela Florean, Președinta Asociației Căsuța Bucuriei l-a acordat canalului PrimaTV.
Căsuța noastră a fost înființată în anul 2014 și în aprilie 2015 am primit spre găzduire primii copii, care azi sunt băieți mari, cresc armonios, merg la școală și fac parte din familia noastră numeroasă.
Având la momentul respectiv o experiență de peste 15 ani în servicii sociale și în coordonare de proiecte (inclusiv pentru case de tip familial), Adela a simțit întotdeauna că este nevoie de mai mult. Sistemul de protecție de stat nu este unul perfect, iar copiii din familiile dezorganizate, din familiile monoparentale sau copiii orfani, sunt găzduiți în centre de plasament, unde personalul face tot ce poate pentru a le oferi o viață în siguranță. Însă acești copii au nevoie de mai mult de atât!
Așa cum spunea și domnul Ștefan Dărăbuș (director global de programe Hope and Homes for Children) în interviul acordat podcastulului Republica, copiii din sistemul de protecție au nevoie de mai mult decât de mâncare, haine și un acoperiș deasupra capului. Adela știa acest lucru din experiențele anterioare de coordonator proiecte sociale, și a luptat pentru a deschide o instituție în care copiii să găsească o familie adevărată, dragoste și siguranță; un loc unde copiii să fie ACASĂ.
Cu fonduri proprii, sprijinită de familie, și împreună cu o prietenă din copilărie, Adela a înființat în decembrie 2014 o organizație non-guvernamentală, necesară ca prim pas pentru deschiderea unei case de tip familial. I s-au alăturat demersului alte câteva persoane care credeau în misiunea Asociației și s-au început demersurile pentru licențiere, acreditare și apoi semnarea protocolului de colaborare cu DGASPC Cluj. După ce a fost găsită și închiriată casa potrivită, primii voluntari și donatori au contribuit pentru a o pregăti pentru primirea micilor beneficiari.
Toți copiii au nevoie de o familie și de dragoste, mai ales copiii care sunt greu adoptabili. Sociologul Gelu Duminică discută despre această problemă în mod deschis, în emisiunea Deșteptarea României la Europa FM. „ Eu am scris despre chestia asta, am studiat și am analizat zona, 90% dintre părinții adoptatori din România spun că nu vor copii de etnie rromă. Copiii de etnie rromă din spațiul instituționalizat sunt, în cvasi-majoritatea lor, greu adoptabili, mai ales dacă au sărit de 2 ani. Dacă ai peste 2 ani și ești de etnie rromă, dacă Doamne ferește mai ai și o dizabilitate, nu te adoptă nimeni.” declară domnul Duminică.
Astfel că problema copiilor greu adoptabili este o problemă serioasă, greu de rezolvat la nivel național, dar la rezolvarea căreia pot contribui casele de tip familial. Noi integrăm în familia noastră copii de toate etniile, fără discriminare, toți copiii beneficiind de atenție și dragoste, fără prejudecăți. De asemenea, credem că o familie are și frați și surori, iar adaptarea la viața de familie înseamnă pregătirea pentru adaptarea la traiul în comunitate.
De aceea primii noștri beneficiari au fost trei băieți, după care am deschis porțile unor fetițe care aveau nevoie de atenție și căldură sufletească. Andreea, cea mai mare din fetele noastre și acum adult în toată regula, a ales și ea să o urmeze pe Adela la Căsuță.
Nu este ușor să construiești acolo unde nu există bază (în sensul de lipsa educației sau afecțiunii timpurii), dar cu răbdare, perseverență și mai ales dragoste, putem aduce o schimbare pozitivă în viața acestor copii mult prea încercați de prea devreme.
Alături de Adela, echipa Căsuței, formată din oameni cu suflet mare care au fost și sunt alături de copii încă de la început, este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O echipă constantă, care să fie o prezență semnificativă în viața copiilor este esențială pentru echilibrul lor emoțional, așa că noi ne bucurăm că Măicuța, Tani Ica, Maia, Alexandra, Nicoleta, Cristi, Alex și alți voluntari sau angajați sunt alături de copii zi de zi.
Astfel că acum Căsuța oferă găzduire și dragoste pentru 10 copii, 10 copii care au un ACASĂ, care vin cu bucurie de la școală sau din tabără, care au camera lor, cu lucrurile lor, cu figuri materne și paterne, cu activități școlare și cu tot ceea ce implică o familie numeroasă.
Dacă doriți să sprijiniți activitățile noastre, o puteți face donând online, cu card bancar pe linkul de aici.
Sursă fotografii: https://www.freeimages.com/ și Căsuța Bucuriei