Echipa Căsuței noastre – Cristi și Alex

Am început o serie de postări legate de echipa Căsuța bucuriei, primul articol din această serie fiind disponibil aici. Dacă primul articol a fost dedicat unor doamne, azi vă povestim despre doi domni care au o prezență în online mai discretă, dar care sunt esențiali în viața copiilor noștri.

Cristi este figura paternă de la Căsuța noastră 🙂 Cu autoritate, dar și cu blândețe, Cristi este cel care îi antrenează pe copii în activități gospodărești în curte (de la curățatul viei sau a pomilor, la culesul strugurilor și prepararea mustului) sau la iarbă verde.Cristi este maestru în lucrul cu lemnul sau fierul forjat, iar toate lucrările executate în Căsuța noastră îl au pe Cristi ca șef de echipă.

Chiar dacă este o prezență mai discretă și preferă să nu iasă în evidență, Căsuța noastră îi datorează foarte  multe. Datorită lui Cristi am reușit să amenajăm mansarda, avem un foișor minunat în care desfășurăm activități sau doar ne relaxăm, avem un leagăn în care încap mai mulți copii, o terasă renovată, o baie reamenajată pentru băieți, o cameră de joacă pentru timpul rece,  și câte și mai câte.

Copiii noștri nu au avut un model patern înainte să vină la noi. Provenind din familii dezorganizate sau monoparentale, în care ”tata” era absent sau se schimba foarte des, Cristi este o rază de stabilitate și încredere pentru copii. Cu vocea blândă, dar întotdeauna ferm și corect, Cristi se implică alături de copii și îi învață ce înseamnă să muncești pentru a-ți îmbunătăți condițiile de trai.

Cu siguranță lui Cristi nu îi este ușor să facă față celor 10 năzdrăvani ai noștri, care au multă energie și care fac multe năzbâtii, dar cu calm și cu răbdare, Cristi reușește să aplaneze conflicte, să recompenseze realizările deosebite, sau să petreacă din timpul său liber cu copiii.

Nu lipsește de la nici o zi de naștere, iar copiii îl așteaptă cu drag să meargă la iarbă verde sau la săniuș. Chiar dacă apare rar în poze, Cristi este prezent zi de zi lângă copii, oferindu-le un exemplu de om gospodar și de responsabilitate.

Un alt exemplu pozitiv pentru copiii noștri este Alex. La fel de discret și priceput în evitarea camerei foto ca și Cristi, Alex este voluntar la Căsuța noastră încă din prima zi, de la înființare. Pentru că primii băieți care ne-au călcat pragul aveau nevoie de o persoană care să inspire autoritate și încredere, Alex a devenit ”domnul polițist” pentru cei 3 năzdrăvani și i-a ajutat să se acomodeze la Căsuță. Nu trebuie să mai spunem că toți cei trei băieți doreau să devină polițiști, iar camera lor se numea ”camera polițiștilor”. Vă  dați seama ce distracție a fost când ne-au  vizitat adevărații  polițiști 🙂 .

Deși lucrează la o companie multinațională, iar timpul liber este limitat, Alex e întotdeauna prezent pentru a-i ajuta pe copii la teme (mai ales la matematică), pentru a organiza activități sau a-i însoți pe copii la mersul în parc sau la iarbă verde. Tot Alex e responsabil cu distracțiile legate de jocurile video, o ocupație mult apreciată și așteptată de copii 🙂 .

Dacă într-o familie tipica, figurile paterne și exemplele de oameni gospodari sunt întâlnite zi de zi, pentru copiii noștri, care nu au avut cele mai potrivite modele în familie, interacțiunea cu oameni iubitori și harnici este extrem de importantă. Cu toții imităm (mai ales în etapa copilăriei) exemplele din jurul nostru, și aceste modele sunt cele care ne formează pe viitor. Ne mândrim cu Cristi și cu Alex și le suntem recunoscători pentru că își dedică timpul copiilor noștri!

De abia așteptăm să ne putem relua activitățile și cu ceilalți voluntari, de care ne e dor, după un an de pandemie!