Dacă ne urmăriți activitățile, știți deja că suntem o mare familie, atât pentru copiii pe care îi găzduim în prezent, cât și pentru tinerii care au fost în grija noastră și care acum sunt pe cont propriu.
Andreea este deja o tânără domnișoară care are o poveste de viață demnă de filme (pe care o puteți citi aici), dar care nu s-a dat bătută, în ciuda greutăților. A terminat cu succes două facultăți: în anul 2017 a absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Specializarea Psihopedagogie Specială, iar anul trecut (2020) a absolvit și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Specializarea Asistență Socială, ambele din Cluj-Napoca. Andreea a înțeles că fără educație nu va putea avea o viață independentă, o viață diferită de cea a mamei ei. În plus, încă din primii ani de facultate și apoi pe toată durata studiilor, Andreea a muncit în timpul liber făcând curățenie, sau având serviciu part-time la un lanț de fast food. Asta pe lângă “atribuțiunile” de soră mai mare și de exemplu pozitiv pentru frații și surorile ei de la Căsuță.
A venit timpul ca Andreea să își ia viața în propriile mâini, dar este dificil pentru un tânăr care nu se poate baza pe ajutorul familiei să facă acest lucru de unul singur. Această situație este cu atât mai dificilă pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție de stat și trebuie să se descurce pe cont propriu.
Potrivit unui studiu elaborat de “Asociația Sociometrics – Grupul de Analiză Socială și Economică” la solicitarea “SOS Satele Copiilor Romania” în luna iunie 2020, care a urmărit un eșantion reprezentativ de 800 copii care au părăsit sistemul de protecție în anii 2014 – 2017, numărul total al tinerilor ce au părăsit sistemul de plasament în cei 4 ani ai studiului este de 13151. Un număr impresionant, dintre care aproape 70% din copii au vârste între 18 și 19 ani. Aceasta înseamnă că 70% din tineri părăsesc sistemul fără a urma o formă de școlarizare superioară, practic imediat ce termină liceul sau la împlinirea vârstei de 18 ani pentru cei care nu urmează această formă de învățământ, și trebuie să se adapteze la o vârstă extrem de fragedă unui trai independent.
Studiul citat mai sus menționează “Datele culese de la nivelul DGASPC-ului ne arată că tinerii pleacă din sistemul de protecție cu un capital educațional relativ modest, 24% dintre aceștia absolvind cel mult 8 clase. Doar 6,1% dintre tineri finalizaseră studii superioare … Educația și găsirea unui loc de muncă sunt cele două strategii de viață independente prezentate copiilor în vederea tranziției la viața de adult.“
Concluziile studiului arată că “Tinerii care au reușit să se integreze mai ușor în societate au avut pe cineva semnificativ în viață, cel puțin un adult cu experiență, o figură parentală. … Echilibrul între dezvoltarea unei relații empatice și suportive cu tinerii și crearea unei dependențe de sistem a acestora este unul foarte fragil în percepția specialiștilor din sistem. Pe de altă parte, cele mai frecvente exemple de integrare cu succes sunt în rândul tinerilor care s-au aflat la asistenți maternali sau la organizații neguvernamentale cu o filozofie centrată pe copil, cu un continuum în dezvoltarea deprinderilor, cu sprijin si responsabilizare concomitente și de lungă durată, și după ce ies din sistem tinerii. …Dreptul la locuire poate fi asigurat și prin crearea unor locuințe de tranzit (de exemplu, apartamente sau case de tip familial etc.) accesibile pentru o perioadă determinată de timp, care să permită tinerilor, inclusiv a celor cu încadrare în grad de handicap, o adaptare mai ușoară la viață independentă.”
Aceste concluzii ne încurajează să credem că familia noastră poate rămâne punct de sprijin pentru copiii pe care îi creștem și după ce ei vor părăsi sistemul de protecție. Avem însă nevoie și de ajutorul vostru!
Am inițiat proiectul “Fii super erou!” cu scopul de a strânge fonduri pentru achiziția unui apartament cu 3 camere, în care să putem găzdui pe viitor, copiii care ies din sistemul de protecție și care au nevoie de sprijin în asigurarea unei locuințe pentru o perioadă determinată. Scopul este să le oferim stabilitate în primii ani de viață independentă, să le asigurăm cazare, pentru a le ușura adaptarea și a-i învăța să își gestioneze noile responsabilități.
Țintim să strângem suma de 75.000 euro pentru această achiziție și puteți contribui cu orice sumă prin următoarele metode și menționând la comentarii numele proiectului:
- virament prin card bancar sau Paypal, prin plată online aici
- virament bancar direct în conturile Asociației Căsuța Bucuriei (SWIFT BTRLRO22) :
- RON RO91BTRLRONCRT0281201601
- EURO RO41BTRLEURCRT0281201601
- USD RO18BTRLUSDCRT0281201602
- numerar direct la Căsuță, pe strada Dragoș Vodă nr 8, unde veți primi chitanță pentru donația efectuată
- prin contract de sponsorizare, dacă sunteți o companie care dorește să direcționeze cei 20% din impozitul pe profit spre proiectul nostru. Ne puteți scrie la casuta.bucuriei@yahoo.com, contact@casutabucuriei.eu sau ne puteți apela telefonic la numărul +4 0722 459 600.
Până acum, câteva companii au contribuit la proiectul nostru și avem deja strânși 20.100 euro, un pas mai aproape spre a asigura stabilitate în viața Andreei și a celorlalți 3 copii care în curând vor părăsi sistemul de protecție. Mulțumim companiilor Yardi Romania, Net Brinel și altor companii care preferă să rămână anonime, și care ne ajută în mod constant în toate proiectele inițiate! Așa cum noi clădim opțiuni de viață independentă pentru copiii noștri, donatorii și sponsorii noștri, prin donațiile lor, clădesc baza viitorului pentru tinerii ce trebuie să părăsească sistemul de protecție.