Este luna iunie și au trecut deja 3 luni de când noul coronavirus ne-a schimbat viețile tuturor. Au trecut 2 luni de izolare totală pentru Căsuța noastră și ușor, ușor ne deschidem porțile, ieșind cu precauție la iarbă verde sau primind un număr limitat de vizitatori până când pericolul legat de îmbolnăvirea cu COVID-19 se va diminua.
Acum putem să menționăm la trecut perioada de izolare și sperăm să nu mai fie nevoie să mai trecem prin ea încă o dată :).
Și pe noi, ca și pe toată lumea, această pandemie ne-a luat prin surpindere, dar credem că ne-am adaptat destul de bine: am aplicat toate măsurile cerute de autorități, am intrat în autoizolare înca din primele zile ale stării de urgență, am organizat proceduri menite să asigure un mediu igienizat, am discutat cu copiii și cu echipa despre cum trebuie să acționăm responsabil, și uite că am trecut acest hop cu bine.
A fost o perioadă interesantă, pentru că copiii noștri sunt obișnuiți să fie activi, le place mersul la școală, iar rămasul în casă pe termen lung cu 8 copiii nu e deloc ușor: se plictisesc, au nevoie să își consume energia, trebuie să continue procesul de învățare și câte și mai câte…
Nu am fi putut trece cu bine de această perioadă fără echipa Căsuței noastre, unde fiecare persoană a avut un rol esențial:
- Măicuța a fost cea pe care ne-am bazat cel mai mult: a gătit și a avut grijă ca copiii să respecte același regim variat și sănătos. Micile tratații de după lecții sau fructele care dau energie au fost o recompensă bine meritată de toți copiii.
- Nicoleta și Oana, asistenta socială și educatoarea, două tinere care au avut grijă ca năzdrăvanii să participe la orele online, să își facă temele, să fie în continuare ordonați și să își facă curățenie în camere. Participarea a 8 copii diferiți la școala online este destul de dificil, pentru că au orele deodată și au nevoie de asistență constantă. Nu le-a fost ușor nici când autoritățile au impus regim de izolare câte două săptămâni la locul de muncă, alternativ cu două săptămâni acasă, dar s-au descurcat admirabil.
- Adela a fost mereu prezentă, chiar dacă de la distanță, dar apelurile video sau discuțiile de după ușa biroului au ajutat să facem față izolării. Fără Adela nu am fi avut fondurile necesare supraviețuirii în această perioadă, nu am fi avut mâncare sănătoasă și variată, nu am fi avut mijloace de protecție sau proceduri coerente de organizare. Adela a instruit copiii de la distanță asupra măsurilor de igienă ce trebuie respectate și a fost prima care să dea exemplu pentru aplicarea lor. Suntem mândri de faptul că, inclusiv la controalele autorităților, procedurile noastre au fost apreciate și am primit laude pentru organizare. Iar acesta este meritul Adelei!
- Tanti Ica, Alina, Iulia …. chiar daca nu au putut fi alaturi de noi, ne-am bucurat de prezenta lor virtuala. Am respectat cu strictețe cererea autorităților ca persoanele peste o anumită vârstă să nu iasă din casă, așa că Tanti Ica s-a protejat și nu a mai venit la noi. Alina și Iulia au continuat să ne consilieze și să ne ofere servicii de logopedie online, astfel încât dezvoltarea copiilor să nu fie afectată.
- Să nu o uităm nici pe Andreea de pe această listă! Cu toate că ea este încă beneficiar în Căsuța noastră și este extrem de ocupată cu pregătirea lucrării de licență, și-a găsit timp să organizeze jocuri educative pentru copii, să le dezvolte imaginația și să facă activități care să îi țină tot timpul în mișcare.
Toate acestea au fost o experiență de învățare și adaptare la o situație dificilă, dar suntem mândri că am făcut față așa cum trebuie. Dificultatea acestei experiențe vine și de la faptul că în această perioadă fondurile direcționate către cauze sociale (cum suntem noi) au fost redirecționate către cauze medicale. Din fericire am avut câțiva sponsori și donatori care ne-au ajutat să rămânem în continuare pe poziții și să putem oferi aceeași stabilitate copiilor noștri. Le mulțumim încă o dată și îi asigurăm de toată aprecierea noastră!
Mulțumim voluntarilor care au înțeles faptul că nu putem să desfășurăm activitățile obișnuite împreună, și așteptăm momentul în care îi vom putea primi din nou cu brațele deschise! Încă suntem precauți și ieșim din Căsuță doar pentru a merge la iarbă verde, sau în locuri unde nu prea întâlnim multă lume, pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi nouă.
Dacă doriți să sprijiniți Căsuța noastră, o puteți face prin donații și sponsorizări deductibile (contractul poate fi găsit aici) în contul de lei deschis pe numele Asociația Căsuța Bucuriei RO91BTRLRONCRT0281201601, prin Paypal sau card bancar aici. Ne ajută foarte mult donațiile recurente, pentru că ne oferă stabilitate financiară lunară. Avem nevoie de sprijinul vostru pentru a putea continua să avem grijă de acești copilași care au găsit la Căsuța noastră o familie.