BREAKING NEWS!!!

… dacă tot ai ajuns aici și sperai să afli lucruri șocante, hai să vedem dacă te șochează următoarele date:

  • 70% din tinerii care părăsesc sistemul de protecție de stat o fac la vârsta de 18 ani. Cum crezi că s-ar descurca fiica/ fiul tău la 18 ani fără nici un fel de sprijin? Cum s-ar descurca dacă tu sau rudele tale nu ați fi acolo să îi acordați ajutor?
  • 13.151 de tineri au părăsit sistemul de protecție din România în doar 4 ani (2014 – 2017) – ceva mai mult decât populația comunei Baciu de lângă Cluj-Napoca, care are 10.317 locuitori, potrivit ultimului recensământ
  • 22.4% dintre aceștia sunt persoane cu dizabilități. Imaginează-ți acum punctul 1 de mai sus și adaugă la asta o dizabilitate!
  • 65.9% dintre aceștia nu lucrau la momentul părăsirii sistemului și 5.7% erau în incapacitate de muncă. Asta înseamnă 71.6% din acești tineri pleacă din sistem fără posibilitatea de a se întreține.
  • 50% dintre aceștia ajung oameni ai străzii
  • 30% dintre aceștia comit fapte penale și sunt închiși
  • 10% dintre aceștia se sinucid
  • Peste 75% din tinerii ce au părăsit centrele de plasament/ rezidențial au spus că nu au primit sprijin după ce le-a încetat măsura protecției speciale.

Poate îți spui că nu e treaba ta… că e treaba autorităților să rezolve aceste probleme. Și totuși, realitatea ne arată că organizațiile private sunt mult mai aproape de nevoile copiilor și acordă ajutor individualizat, care duce la rezultate notabile. Iar organizații private înseamnă oameni ca tine și ca noi, care donează timp și bani pentru a ajuta, dar mai ales care pun pasiune în ceea ce fac.

Suntem cu toții responsabili să ajutăm acești tineri pentru ca ei să nu devină o povară pentru societate pe termen lung. Și cunoașterea gravității acestei probleme este primul pas către găsirea unei soluții. Poți citi povestea Andreei, dacă ai nevoie de detalii suplimentare legate de viața copiilor din sistemul de protecție. Povestea ei este etalon pentru situațiile prin care au trecut copiii înainte să ajungă în Căsuța noastră.

La un calcul simplu, dacă ne raportăm la venitul minim garantat în vigoare acum (142 lei), considerăm 4 beneficiari și 20 de ani (cel puțin) în care statul trebuie să plătească acești bani pentru că acești beneficiari nu se pot întreține, ajungem la 136.320 lei. O sumă imensă, ce poate fi evitată dacă acești beneficiari devin angajați care se pot întreține singuri și pot contribui ei la bugetul de stat prin impozite și venituri proprii.

La Căsuța Bucuriei, noi punem accent pe nevoile individuale ale fiecărui copil. Îi înțelegem dificultățile, abilitățile individuale, starea emoțională și nevoile … dar mai ales, îi pregătim pentru o viață independentă, în care să se poată întreține singuri și să nu fie o povară pentru societate. Noi le acordăm acest sprijin din momentul în care ei intră în familia noastră, și suntem alături de ei atât timp cât au nevoie. Încurajăm deprinderile de viată independentă, cum ar fi curățenia și ordinea, gătitul și lucrul manual, dar și identificarea emoțiilor și înțelegerea nevoilor celorlalți.

Copiii noștri au nevoie de stabilitate atât materială (o parte din ei vin din medii unde mâncarea însemna o felie de pâine din când în când), fizică (o parte din ei vin din medii abuzatoare) cât și emoțională (abandon, lipsuri semnificative, lipsa educației timpurii). Noi le oferim această stabilitate și facem tot ce este posibil să ne asigurăm că au o bază solidă pentru un viitor independent.

Astfel că, proiectul nostru “Fii super erou!” este gândit să sprijine tinerii care ies din sistemul de plasament, pentru o perioadă limitată, prin oferirea unui loc într-un apartament cu 3 camere (practic nu vor plăti chirie, doar cheltuieli). Acest lucru este gândit pentru a-i sprijini în primii pași spre viața independentă și auto-gestionare.

Suntem alături de tinerii din familia noastră nu doar până la majorat sau până termină școala. La fel ca în orice familie, ne dorim să îi ajutăm să pornească cu dreptul în noua viață, dar pentru acest lucru avem nevoie și de ajutorul tău.

Țintim să strângem suma de 75.000 euro pentru această achiziție și poți contribui cu orice sumă prin următoarele metode și menționând la comentarii numele proiectului:

  • virament prin card bancar sau Paypal, prin plată online aici
  • virament bancar direct în conturile Asociației Căsuța Bucuriei (SWIFT BTRLRO22) :
    • RON  RO91BTRLRONCRT0281201601
    • EURO RO41BTRLEURCRT0281201601
    • USD RO18BTRLUSDCRT0281201602
  • numerar direct la Căsuță, pe strada Dragoș Vodă nr 8, unde veți primi chitanță pentru donația efectuată
  • prin contract de sponsorizare, dacă reprezinți o companie care dorește să direcționeze cei 20% din impozitul pe profit spre proiectul nostru. Ne poți scrie la casuta.bucuriei@yahoo.com, contact@casutabucuriei.eu sau ne poți apela telefonic la numărul +4 0722 459 600.

Surse informații: Studiul comandat de organizația SOS Satele Copiilor România; Site web Alfa Group; Site Vișinel Bălan; Sursă fotografii