In urma cu putin timp am citit un articol despre faptul ca in luna decembrie sunt multe persoane care doresc sa faca bine si atunci, institutiile de plasament (fie ele private, fie de stat) sunt coplesite de cadouri, voluntari, Mosi Craciuni, etc…. iar copiii si personalul din aceste institutii nu mai stiu ce sa faca cu atatea produse, multe perisabile. Apoi, in lunile ce urmeaza, nu mai vine nimeni, nu mai face nimeni cadouri si voluntarii constanti sunt mai rari.
As vrea sa nu fim intelesi gresit: noi suntem norocosi si avem un grup de voluntari constanti si firme care ne ajuta cat de des pot, si inteleg nevoile. Iar noi le suntem recunoscatori pentru ca au incredere in noi si pentru ca inteleg specificul activitatii noastre. Ei cunosc faptul ca noi avem reguli care trebuie respectate, ca nu suntem magazin de copii si ca nu iei un copil dintr-o institutie acasa la tine cand ai chef, inteleg faptul ca se prefera activitatile in grup si ca inainte de a scoate copiii la un film trebuie sa vina la noi si sa ii cunoasca, inteleg faptul ca nu poti favoriza un copil fata de altul decat daca acel copil merita o recompensa. Prietenii nostri inteleg ca beneficiarii Casutei au nevoi speciale si ca au istorii care nu pot fi popularizate pentru a-i proteja pe copii, iar daca le-ar fi fost bine acasa, cel mai probabil ca nu ar fi fost acum la noi.
In luna decembrie insa suntem si noi coplesiti de oameni care doresc sa faca un bine si care nu doresc sa investeasca inainte timpul necesar spre a ne cunoaste si spre a ne intelege nevoile…. care nu au incredere in noi si in expertiza noastra si ne ignora sfaturile si rugamintile. Persoane care cred ca poti sa iei un copil acasa de Sarbatori sau intr-un weekend fara sa investesti inainte timpul necesar de a cunoaste copilul respectiv, fara sa treci prin procedurile legale de verificare in cazul in care se leaga o relatie de prietenie intre voluntar si copilul respectiv. Astfel ca am decis sa scriem aceasta postare in speranta ca ea va fi citita si inteleasa de cei care chiar doresc sa faca bine si nu stiu cum. Aceasta postare este dedicata persoanelor care vor sa ajute in mod constant, si ne dorim ca prin ea sa aducem claritate asupra politicilor si regulilor noastre.
Dupa cum spuneam, in luna decembrie suntem coplesiti de cadouri de toate felurile, si de multe ori raspunsul nostru este: multumim, dar acum nu mai avem nevoie de nimic, avem nevoie insa de bani. De ce? Pentru ca primim multe pachete si prietenii nostri au inspiratia sa ne intrebe ce avem nevoie si atunci noi facem liste cu produse, haine, jucarii, alimente, etc. Dar pentru ca primim intr-adevar aceste lucruri, ajungem sa nu mai avem nevoi precise sau sa nu putem aprecia atat de multe jucarii cate primim. Asa ca le comunicam celor ce vor sa ajute faptul ca avem nevoie de bani. Nevoia de bani (ca si de mancare, de altfel) este o nevoie constanta pentru ca in fiecare luna noi avem de platit chiria, salariile, facturile la apa, gaz, curent, etc, terapia de specialitate, si multe altele. In luna decembrie, cand lumea este generoasa sau firmele pot sa doneze cei 20% din impozitul pe profit pentru anul care a trecut, noi reusim sa strangem fonduri care sa suplineasca donatiile lunare sau trimestriale pe care noi le primim in restul anului. Acesti bani ne ajuta sa supravietuim pentru o perioada in anul care vine si ne face pe noi, cei care ne ocupam de coordonarea Casutei, sa dormim mai linistiti stiind ca avem fonduri sa platim facturile si sa investim in educatia copiiilor (care pentru noi e o prioritate) pentru urmatoarele cateva luni. Efortul de a aduce fonduri pentru functionarea Casutei este unul constant, ce se intampla zi de zi, iar in luna decembrie se pare ca oamenii au dorinta de a face bine mai mult decat in restul anului. Asa ca, daca aveti incredere in noi, si doriti sa ajutati, va rugam frumos sa tineti cont de ceea ce va spunem, de faptul ca nu mai avem nevoie nici de haine si nici de jucarii, in acest moment. Daca doriti sa ajutati intr-adevar, donati banii din care ati fi cumparat ceva, in asa fel incat noi sa putem plati specialistii care se ocupa de dezvoltarea emotionala si educationala a copiilor, precum si nevoile curente, in lunile ianuarie sau februarie. Sau daca doriti sa cumparati ceva neaparat, faceti-o in luna septembrie, sau februarie, cand nu avem atat de multe donatii. Tare ne-am dori sa va aduceti aminte de noi si in afara Sarbatorilor, in luni ca aprilie sau iulie.
Va rugam sa ne intelegeti si ca nu acceptam haine si jucarii uzate decat de la persoane pe care le cunoastem si care au copii care se potrivesc ca marime cu beneficiarii nostri. Primim multe mesaje de la persoane care doresc sa ne doneze hainele purtate de ei fara sa tina cont de faptul ca beneficiarii nostri sunt copii, iar hainele lor nu se potrivesc. Am sortat saci intregi de haine care nu au nici o legatura cu beneficiarii nostri, haine rupte si murdare, si am donat mai departe zeci de astfel de saci. Noi nu suntem centru de colectare haine uzate, nici pentru copii si nici pentru adulti, asa ca va rugam sa nu va suparati daca nu avem nevoie de ele. Copiii nostri inteleg diferenta dintre hainele/ jucariile aruncate de cineva sau haine/ jucarii cumparate pentru ei (si probabil orice copil peste 7 ani o intelege). Va rugam sa le respectati demnitatea si sa intelegeti si dumneavoastra aceste diferente.
De asemenea, rugam voluntarii care vin la noi sa inteleaga ca noi gazduim 9 copii si tineri, toti cu nevoi speciale si venind dintr-un anumit mediu. Majoritatea beneficiarilor nostri nu au avut avantajul unui mediu familial stabil, iar ei au invatat ce inseamna regulile, recompensa, obligatiile comune de abia dupa ce au ajuns la Casuta noastra. Intr-o casa cu 9 copii si tineri nu poti functiona decat dupa reguli clare, care nu pot fi incalcate de voluntari si vizitatori. Daca va rugam sa veniti la noi (in timpul saptamanii) intre orele 17.30 si 19.00, este pentru ca in afara acestor ore sunt activitati specifice care se desfasoara: teme, pregatire pentru scoala, cina, dusul de seara si pregatirea de somn, etc. Nu putem fi flexibili pentru ca ar insemna sa fim flexibili pentru toata lumea, si sa nu mai respectam in nici un fel programul. Acest lucru duce la haos si la o viata nestructurata, iar noi ne dorim pentru beneficiarii nostri echilibru si liniste emotionala.
Daca sunteti voluntari si desfasurati activitati cu copiii, va rugam sa tineti cont de urmatoarele:
- noi locuim in Casuta, iar voi plecati acasa: nu lasati in urma voastra mizerie, vopsele, scaune si mese vraiste. Va rugam sa adunati inainte sa plecati, daca ati avut dorinta sa faceti activitati creative. Invatati copiii ce inseamna responsabilitatea, si adunati pensulele, vopselele, etc. Aruncati la gunoi materialele din care ati confectionat decoratiuni, si implicati si copiii in aceste activitati. Invatati-ii pe copiii nostri lectia pana la capat!
- avem vecini 🙂 . Da, poate ca nu va vine sa credeti, dar “peretii au urechi si ferestrele ochi” (vorba lui Creanga). Multe activitati desfasurate in Casuta sau in curte sunt foarte zgomotoase. Ne bucura sa vedem ca beneficiarii nostri se distreaza, dar nu trebuie sa deranjam si vecinii cu distractia noastra. Va rugam sa tineti cont de vecinii nostri in activitatile pe care le organizati cu copiii!
- “safety first”, vorba englezului. Copiii nostri sunt nazdravani si vor sa se catere peste tot si sa sara din locuri periculoase…. doar sunt copii. Fiti responsabili! Nu ii lasati sa faca lucruri cu potential periculos cum ar fi sa sara din copac sau sa se urce pe masa pentru a lua o carte din partea de sus a bibliotecii. Fiti adulti si luati voi cartea, spuneti-le ca nu e in regula sa sara din copac in conditiile in care pot sa isi rupa o mana sau un picior. Doriti sa faceti activitati fizice cu ei? Nici o problema: duceti-ii la sala unde se pot catara in siguranta, sau la adventure parc unde au protectie, etc.
- nu le cumparati lucruri nepotrivite pentru varsta lor. Copiii nostri de abia invata valorile corecte, ce e potrivit pentru varsta lor si ce nu. Asa ca, daca o fetita de 10 ani va cere unghii false, peruca sau cosmetice, ganditi-va daca e un cadou potrivit pentru aceasta varsta. Poate ca atunci e un moment bun in care sa ii explicati faptul ca fetitele trebuie sa aiba alte preocupari, sa inteleaga ca frumusetea fizica nu este mai importanta decat cea morala, si ca la 10 ani accentul trebuie pus pe scoala, nu pe cosmetice.
- luati in considerare sfaturile noastre. Poate ca aveti intentii bune si va doriti sa faceti fericiti beneficiarii nostri, insa noi avem expertiza studiilor de specialitate si a experientei de lucru cu copii cu nevoi speciale. Nu aveti incredere in noi, nici o problema… puteti face voluntariat intr-o organizatie in care aveti incredere. Dar daca veniti la noi, ascultati ce avem de spus, tineti cont de sfaturile noastre si acceptati faptul ca noi ne cunoastem beneficiarii mai bine.
Acestea fiind spuse, va multumim pentru rabdarea cu care ati citit aceasta postare, va multumim pentru tot ajutorul vostru si pentru toata implicarea si speram ca cele de mai sus sa aduca putina claritate in motivele din spatele unor actiuni pe care noi le facem. Nu e intotdeauna usor sa fii implicat in activitati cu copii cu nevoi speciale, dar recompensa este pe masura, cand ii vezi cum se dezvolta si cand vezi realizarile lor in urma efortului investit. Nu vrem sa parem nerecunoscatori pentru toate intentiile bune pe care le aveti, dar e bine ca ele sa fie indreptate acolo unde este nevoie si cand e nevoie de ele.
Va uram Craciun Fericit si imbelsugat, asa cum voi l-ati facut pe al nostru, un An Nou cu bucurii si multe realizari!